April Fool Day

Assalamualaikum :)
Pagi-pagi dah bukak komp and terus buat entri .
Pkul bape ntah , kawan text .
Dia kata , yiyi text dia .
Firstly , rasa terkejot . Sebab , kitorg  dah takde pape .
Pastu dia text balik . Dia cakap , April Fool Day .
Yaah ! I know . Saya mangsa April Fool Day .
Tiba-tiba , naja teringat . Ada satu buku nih mengatakan April Fool Day nih,
Kemenangan tentera Kristian ke atas orang Islam yang dibunuh oleh mereka pada 1 April .
Lepas sarapan , terus pegi cari apa hukum menyambut April Fool Day .
Then , keluarlah reult segala .
Bukak laman web jais punya .
Dapat kisah tentang April Fool Day nihh .
Ini ceritanya 

"APRIL FOOL'S DAY"Print
Image Berkurun-kurun lama dahulu, kerajaan Islam Sepanyol yang telah lama bertapak di sana telah menghadapi kekalahan di tangan tentera Kristian. Maka penduduk-penduduk Islam di Sepanyol terpaksa berlindung di dalam rumah mereka untuk menyelamatkan diri dari tentera Kristian. Namun tentera Kristian tidak berpuas hati kerana tidak dapat menghapuskan orang Islam. Maka tersebarlah berita bahawa orang Islam yang ingin selamat boleh menyelamatkan diri mereka dengan menaiki kapal yang berlabuh di pelabuhan dan untuk memastikan berita itu benar mereka sendiri pergi menyiasat adakah berita itu benar. Setelah pasti dengan khabar berita itu, maka beramai-ramailah orang Islam Sepanyol ke pelabuhan dengan harapan mereka boleh menyelamatkan diri dari tentera Kristian. Namun sebaliknya yang berlaku. Tentera Kristian mengambil kesempatan menghapuskan umat Islam dengan membakar rumah dan kapal-kapal di pelabuhan dan orang-orang Islam di Sepanyol dibunuh beramai-ramai termasuklah lelaki, perempuan dan kanak-kanak pada tanggal 1 April. Inilah hari yang diraikan oleh rakyat Sepanyol setiap tahun untuk mengingati kemenangan tentera Kristian ke atas orang Islam yang dibunuh oleh mereka dan inilah sejarah yang mengaitkan April Fool dengan orang Islam.  
     Namun malangnya tarikh ini disambut juga oleh sesetengah umat Islam di seluruh dunia. Banyak sejarah April Fool yang dipaparkan di dalam internet hingga ke akhbar untuk mengingatkan umat Islam bahawa April Fool ini tidak digalakkan dalam Islam.
     Sejak dari dahulu lagi, terutamanya pelajar-pelajar yang tinggal di asrama, budaya April Fool ini sudah menjadi kebiasaan bagi mereka. Setiap tahun menjelang 1 April, ramailah yang menjadi mangsa dari sambutan April Fool. Bukan mangsa bunuh ataupun rompakan tetapi mangsa kepada mereka yang suka mengenakan dan menganiayai orang lain. Sedangkan Islam sangat melarang kita menganiayai orang lain dengan niat yang jahat. Muka diconteng, barang disorok dan sebagainya menjadi kebiasaan pada hari April Fool.
           

Cerita selanjutnya , >tekan sini< .
Masa buat entry nih , rasa debardebar .
Sebab ini mengenai Islam .
Tapi , disebabkan taknak kawankawan sambut April Fool Day ,
naja tulis gak pasal nihh .

Kalau ada yang salah , sila betulkan .
Saya cuma insan biasa sahaja  :)